sâmbătă, 25 decembrie 2010

Meditatie de Craciun!"Când creierul iese afară din cap sau de ce pleacă tinerii eminenţi din România."

Lucian Pintilie, ilustrul regizor român, simţind cum nu se poate mai bine gravitatea fenomenului "hemoragiei inteligenţelor româneşti" a început lucrul la următorul său film care va purta titlul "Când creierul iese afară din cap". Versul, aparţinând lui Gellu Naum, face trimitere la o realitate îngrijorătoare: amploarea pe care o ia fenomenul emigrării tinerilor intelectuali români.
Iulia, o tânără din România spune: "Cu toţii se întreabă de ce tinerii pleacă din ţară, unii ne acuză, unii ne încurajează să o facem... este o decizie grea, dar se pare că este unica şansă a unui tânăr lipsit de pile de a se realiza profesional şi material. Eu sunt unul din neunumăraţii tineri care au plecat din ţară la sfârşitul facultăţii. Dacă vă întrebaţi de ce am făcut-o, răspunsul este simplu: deorece toate uşile mi-au fost închise, deoarece nici un post nu a putut fi obţinut pe calea cea dreaptă. Nicăieri în lume oamenii care pot face ceva bine pentru ţara lor nu sunt lăsaţi să plece cu o aşa de mare uşurinţă. Când spun acest lucru mă gândesc în primul rând la câţi bani investeşte statul român pentru a forma un intelectual.... iar apoi, Dumnezeu cu mila... adică după ce te-a format face abstracţie de tine. În România nu mai contează decât banii, dacă ai bani reuşeşti să te angajezi, dacă nu, poţi să fii oricât de bun... În urma discuţiilor cu colegii mei de facultate pot să vă spun doar atât: noi dorim să ne întoarcem pentru că nu este deloc uşor să laşi în urmă ţara în care te-ai născut, familia, prietenii şi o groază de locuri care trezesc în tine amintiri, dar cel puţin în prezent acest lucru este imposibil".
Şi tot ei, tinerii, formează "grosul" emigraţiei. mai grav, în general pleacă tinerii cei mai bine pregătiţi, cei mai înteprinzători, mai dispuşi să-şi ia soarta în mâinile lor. În mod semnificativ, în sediul central al "Microsoft" din Seattle, româna este a patra limbă vorbită după engleza, rusa şi hindusa. De asemenea, în industria calculatoarelor din Germania, româna este a doua limbă vorbită...
Îşi poate permite România, o ţară sărăcită şi rămasă în urmă tocmai pe tărmul informaticii, să piardă tinerii cultivaţi în ţară, cu multe cheltuieli, pentru ca alţii să le folosească aptitudinile şi telentul? Evident că nu. Dar oare fenomenul poate fi privit doar în chipul ăsta, mercantil şi meschin? Hotărât că nu! Ce familie e bucuroasă să-şi ştie copiii risipiţi prin lume? Nimeni nu poate calcula câtă dramă ascunde în fiecare despărţire de felul ăsta, câtă disperare, câtă energie sufletească risipită...
Vă propun ca în următoarea perioadă, fiecare din noi să abordeze cel puţin un tânăr român dintr-o prestigioasă universitate din lume şi împreună să găsim soluţii de readucere a acestor valori autentice înapoi în ţară.
Această propunere poate părea puerilă, dar în aceşti ani am observat că multiplele conferinţe organizate sub "înalte patronaje" nu au propus niciodată nici o soluţie concretă de rezolvare a acestei drame naţionale. Aşadar, vă propun să ne conservăm valorile umane existente în ţară, iar cele alungate să le readucem înapoi cu orice preţ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu